Voetzorg bij Schimmelnagels

Een schimmelnagel, in de volksmond ook wel "kalknagel" genoemd is een nagel welke geïnfecteerd is met een schimmel of een gist. Schimmelnagels komen heel veel voor, waarvan 98% aan de voeten en zelden aan de handen. Vermoed wordt dat de meeste schimmelnagels veroorzaakt worden door een schimmelinfectie van de huid (zwemmerseczeem) die overslaat op de nagelplaat. Bijna een derde van de mensen met voetschimmel krijgt ook schimmelnagels.

Schimmelnagels komen meestal voor op de nagel van de grote teen. Het probleem begint meestal aan het einde en aan de zijkant van de teennagel en verspreidt zich langzaam naar het begin van de nagel. Doordat de schimmel de nagel binnendringt verweekt de nagel en wordt deze dikker, brokkelig en kan zowel wit, geel en in een later stadium zelfs bruin verkleuren. Een schimmel remt ook de groei van de nagel af. Doordat de nagel omhoog kan komen te staan kan een schimmelnagel ook de nodige pijnklachten veroorzaken. In het ergste geval kan de nagel gaan scheuren of in zijn geheel loskomen, hierdoor is de kans groter dat de schimmel verspreidt naar de andere nagels.

Wie krijgt schimmelnagels en hoe komt dat?

Schimmelinfecties ontwikkelen zich door een samenspel van factoren. De schimmelsporen, de voortplantingscellen van de schimmel, houden zich bij voorkeur op in een warme, vochtige omgeving. In deze omgeving groeien de sporen gemakkelijk uit tot schimmels. Een schimmelinfectie wordt vaak opgelopen door op blote voeten rond te lopen in gemeenschappelijke douches, kleedkamers, zwembaden, sporthallen en sauna's. Op zich hoeft het contact met deze sporen nog geen schimmelinfectie te veroorzaken. Maar de volgende factoren kunnen de schimmelgroei wel bevorderen, zodat de kans op een infectie aanzienlijk toeneemt:

  • Onvoldoende afdrogen van de voeten

  • Synthetische sokken

  • Knellende schoenen

  • Het hebben van suikerziekte

  • Ouderen (30 x meer kans)

  • Verminderde weerstand


Fungicheck

Op verzoek kan ik uw nagels ook testen op een schimmel met de funghicheck testkit. De uitslag van deze test is 99,7% zuiver. Op het moment dat de test positief is dan mag U er vanuit gaan dat u mycose aan de nagels heeft en dat dit behandeld moet worden. Een schimmelinfectie is namelijk niet met het blote oog zichtbaar en je kunt het ook niet ruiken.De enige mogelijkheid om zeker te weten dat het een schimmel is, is deze test.Hoe kunnen schimmelinfecties worden behandeld?

Een schimmelnagel geneest niet spontaan. Sterker nog, in de loop van de tijd raken meestal steeds meer nagels aangetast. Schimmelnagels zijn immers besmettelijk. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor uw omgeving. Hoe later ze behandeld wordt, hoe langer en moeilijker de genezing. Vandaar dat het zo belangrijk is om regelmatig uw nagels te inspecteren, vooral als u een risicopatiënt bent.

Als men zeker weet dat er sprake is van een mycose nagel, dan kunnen we samen een therapie gaan toepassen. Hierbij is het wel erg belangrijk dat ik ervan mag uitgaan dat u therapietrouw bent. Bent u dit namelijk niet, dan heeft de therapie ook geen zin. De therapie bestaat meestal uit 3 x daags sprayen met HFL solution spray en daarnaast ook 3 x daags het inmasseren met Dadi Oil. U kunt beide bij mij aanschaffen. De prijzen ervan staan in de prijslijst.


Uit cosmetisch oogpunt kan er polygel op de aangetaste nagel geplaatst worden. Meer informatie kunt u vinden onder nagelreparaties.