Voetzorg bij Oncologie (O.V.V.)

Oncologie en de behandeling daarvan zoals chemo, bestraling, doelgerichte therapie, hormoon therapie en immunotherapie geven bijwerkingen. Een bijwerking is het hand-voet syndroom bij chemotherapie en Hand-voet huidreactie bij doelgerichte therapie, allebei bijwerkingen die erg veel last kunnen veroorzaken en die ervoor kunnen zorgen dat er gestopt moet worden met de behandeling. Dat is wel het laatste wat je wilt als je in behandeling bent tegen kanker.

Om uw voeten in een zo goed mogelijke conditie te houden, raad ik mensen aan om, al te beginnen met een voetbehandeling voordat de behandeling start. Dan is het namelijk nog mogelijk om likdoorns te verwijderen, ingegroeide nagels te behandelen en eelt weg te halen. Dit alles om er geen last van te krijgen tijdens de behandeling tegen kanker.

Een verschijnsel van hand-voet syndroom en van hand-voet huidreactie is de ontwikkeling van eelt , geen gewoon eelt zoals u waarschijnlijk wel kent, maar een zachtere soort, dat best wel veel last kan veroorzaken. Ook een ingegroeide of ingroeiende nagel kan een flinke ontsteking veroorzaken. Aangezien de witte bloedcellen in ons lichaam die strijden tegen een ontsteking tijdens de behandeling vaak dalen, kan het lichaam de ontsteken vaak niet bestrijden (de bloedwaardes herstellen dan niet voldoende tussen de behandeling door).

Het is mijn taak om samen met u, uw voeten in een zo goed mogelijke conditie te houden en het signaleren van problemen aan uw voeten. Alles in goed overleg met uw behandelend arts of oncologisch verpleegkundige.

Ik ben oncologische voetzorgverlener, dit wil zeggen dat ik extra geschoold ben, om uw voeten op een goede manier te behandelen. Indien er vragen zijn neem ik altijd contact op met de oncologisch verpleegkundige die uw aanspreekpunt is in uw behandeling in het ziekenhuis.

Door mijn extra scholing ben ik opgenomen in het IKNL. Dit wil zeggen dat ik een geregistreerd, gediplomeerd voetzorgverlener ben, die weet waar ze het over heeft.

Ook sta ik op oncofoot.com, waar alle gediplomeerde voetzorgverleners vermeld staan. Op beide heb ik het inschrijfnummer 149264.

De voetbehandeling bij Oncologie

U belt mij voor het maken van een afspraak. Ik noteer een aantal gegevens en vraag voordat de behandeling plaatsvind, toestemming aan de arts om te behandelen en wanneer het wat hun betreft het beste moment is.

Tijdens de intake, nemen we een anamnese af, we screenen uw voeten en maken hiervan notities in het digitale dossier. Bent u in behandeling dan is het belangrijk om te weten wanneer u behandeld word en welke behandeling er plaats vind.

Hierna ga ik aan het werk om uw voeten te verzorgen. De nagels worden geknipt, eelt word verwijderd en we kijken verder wat er nog meer nodig is om uw voeten in een zo goed mogelijke conditie te houden/krijgen. Ik geef u advies en maak hier ook notities van voor in het behandelplan, wat ik na de behandeling maak en u via mail zal toesturen.

Tussen behandelingen door kunt u altijd contact met me opnemen als u klachten aan uw voeten heeft die waarschijnlijk zijn ontstaan door de behandeling. Ik maak dan, op een zo kort mogelijke termijn, een afspraak om de klachten in kaart te brengen en te overleggen met het oncologisch team om te vragen of behandeling is toegestaan.

We doen er alles aan om uw voeten zo min mogelijk risico te laten lopen, maar de conditie zo hoog mogelijk te houden.